top of page
  • Obrázek autoraPetra Pavienská

Nakopněte své ráno

Aktualizováno: 4. 12. 2020

ZAČÁTEK DNE

Snídaně a ráno je základní kámen nového dne. Jak nastavíš sebe a jakou si dáš péči, takový může být celý den. Určitě se vyplatí vstát o 20 min. dříve a přichystat si dobrou snídani. Snídani, která ti dá dostatek energie a nutričních látek.

  • začni den sklenicí vody s citrónem – citrónem podpoříš zásadité prostředí těla.

  • dej si snídani včas a nastartuj skvěle metabolismus

  • zkus nahradit klasické pečivo žitným, anebo nejlépe zvolit ovesné vločky

  • chceš zhubnout - nezapomeň na bílkoviny: vejce, sýry, šunka, jogurt, tvaroh

  • každé ráno doplň vitamíny, minerály a enzymy čerstvým ovocem

  • jídlo si vychutnej s vědomím, že děláš pro sebe to nejlepší


RANNÍ INSPIRACE

Sladké snídaně:

Ovesná kaše

Ovesné kaše jsou jedním z nejlepších řešení. V chladnějším období krásně prohřejí organismus. Ovesné vločky jsou bohatým zdrojem látek, které podporují trávení a skvělou imunitu, zdravou střevní mikroflóru. Dokáží skvěle zasytit a milují je i děti. Skvělé na nich je i to, že mohou být i v bezlepkové verzi nebo dokonce pro ty, kteří neholdují konzumaci mléka.







Suroviny:

  • Dvě hrsti ovesných vloček

  • Mléko (lépe však mléko rýžové)

  • Nasekané ořechy (mandle, vlašské, kešu)

  • Lžíce semínek (konopná, rozmixovaná lněná, chia)

  • Kus ovoce (banán je skvělý na oslazení, dle sezóny hruška, jablko, švestky)

  • Na chuť skořice, strouhaný kokos, lžička medu nebo kakao


Ovesné vločky nasypeme do mléka, podle chuti přidáme skořici či trochu medu a za stálého míchání zahříváme. Po chvíli začne kaše houstnout a můžeme stáhnout z ohně. Nandáme do misky nebo na talíř. Na talíři ochutíme ořechy, semínky. Přikrájíme ovoce a kaše je hotová!

Tip: Ovesné vločky můžeme nasypat do mléka již večer, ráno bude příprava mnohem rychlejší.


A pokud chceš zvýšit příjem bílkovin, hotovou kaši doplň tvarohem.


Ovesné vločky se dají nahradit jáhly, pohankou, quinoou, apod. Princip přípravy je pořád stejný pouze s tím rozdílem, že jáhly a quinou musíme před přípravou pořádně proprat v horké vodě.

 

Banánové lívance

Téhle sladké, a přitom absolutně zdravé snídaně se moje rodina nemůže nabažit a lívance doslova mizí před očima. Připravte si proto raději banánů víc, uvidíte, že se po lívancích slehne zem. A pokud opravdu zbydou, můžete si je vychutnat i studené jako svačinu do práce.

Suroviny:

  • Zralé banány – cca 3 ks

  • Ovesné vločky – přibližně 2 hrsti

  • Jedno až dvě vejce

  • Trocha mléka - je-li třeba na tekutější konzistenci

  • Skořice nebo vanilka na dochucení


Rozmixuj banány s vločkami, přidej celá vejce a pokud je třeba trochu mléka. Vzniklé těsto nalij stejně jako lívance do lívanečníku na rozehřáté ghí (přepuštěné máslo) a z obou stran opeč. Hotové lívance můžeš posypat skořicí a dochutit tvarohem, přikrájet trochu ovoce a máš super zdravou a výživnou snídani.


 

Jogurtová miska

  • Bílý jogurt (klidně i tvaroh)

  • Mix ovoce (banán, broskev, hruška, jablko, borůvky, apod.)

  • Semínka všeho druhu (konopná, lněná, chia, apod.)

  • Směs ořechů: mandle, kešu, vlašské ořechy (můžeš mít předem připravené)

  • Trocha hrozinek nebo nasekané sušené datle na doslazení


Nech promluvit svoji kreativitu a naaranžuj ovoce dle libosti.

Máš-li větší hlad můžeš přidat ovesné vločky.

Lněná semínka je potřeba vždy předem pomlít. Bez pomletí projdou zažíváním bez povšimnutí. Jinak jsou úžasným zdrojem Omega-3 mastných kyselin a jedním z nejbohatších zdrojů na vitamín E. A ten je na krásu a mladistvý vzhled mistr! ☺


 

Pudink z chia semínek

Dnes už tahle moderní gastronomická záležitost patří do každého zdravého jídelníčku. Tuhle lahůdku děláme doma ke snídani alespoň dvakrát týdně. Pokaždé, když tak udělám, mám skvělý pocit, že jsem pro sebe a svoji rodinu udělala opravu to nejlepší. Chia semínka jsou nejlepším zdrojem omega-3 mastných kyselin, bílkovin, vitamínů a enzymů.


Suroviny:

  • Dvě lžíce chia semínek

  • Lžíce rozmixovaných lněných semínek

  • Rýžové mléko nebo kokosová smetana

  • Agávový sirup nebo xylitol na oslazení

  • Jahody, borůvky či jiné oblíbené ovoce

  • Ořechy či granola


Chia semínka a rozmixovaná lněná semínka dáme do misky a zalijeme kokosovou smetanou či rýžovým mlékem. Osladíme dle chuti, zamícháme a necháme nejlépe přes noc stát v lednici. Semínka se mezitím aktivují k životu, zešlemovatí a díky tomu vytvoří pudinkovou konzistenci. Ráno přendáme do mističek a navrch dozdobíme ovocem a nasekanými ořechy. Ovoce můžeme i rozmixovat na pyré a tím dozdobíme. Výsledek je lákavý i na pohled a proto může být i zajímavým dezertem na party či večírek.

bottom of page