top of page
  • Obrázek autoraPetra Pavienská

Vyzraj konečně na quinou

Aktualizováno: 6. 4. 2021

Já sama jsem ji poměrně dlouho obcházela obloukem a měla k ní velký respekt. Věděla jsem, že je super zdravá, ale prostě jsem se dlouho neodvážila z ní cokoliv vyrobit. Dokonce si i vzpomínám, že jsem ji měla ve spíži tak dlouho, že se mi do ní vrhli moli dřív, než já do ní. Jaká škoda.


Potřebujete slyšet, jak je skvělá a snadná na přípravu, abyste se do ní pustili také a neotáleli tak dlouho jako já?

  • patří do takzvaných superpotravin – je tedy nadupaná tím, co je pro vás nejlepší

  • velmi kvalitní bílkoviny pro sportovce – rychlá regenerace poničených tkání, růst svalové hmoty a větší výkony

  • bílkoviny skvělé na hubnutí

  • komplexní sacharidy na přísun energie

  • zásobárna důležitých minerálů – pevné kosti, krásná pleť i vlasy

  • vláknina, které má dostatek, čistí vaše střeva a podporuje vstřebávání výživných látek – máte pak víc energie a jste fit

  • přirozeně bezlepková, takže svému tělu dobře ulehčíte

  • jak díky stravě získat přirozeně více energie a dělat si dobře se naučíte zde https://www.4elementy.cz/akademie-zdravi-a-imunity




JAK NA NI?

Quinoa mě ohromně překvapila, když jsem ji ochutnala poprvé. Lehká oříšková chuť, kterou jiná obilovina prostě nemá. Možná se trochu podobá kuskusu, ale ten je chuťově pro mě jaksi prázdný, a navíc se jedná pouze o krupici z pšenice. A to je něco, co zrovna při dobrém stravování nevyhledávám.


Snad jediné, kdy je potřeba quinoe věnovat více pozornosti je během přípravy. Aby byla chuťově lahodná je důležité ji propláchnout vroucí vodou. Já to dělám pro jistotu dvakrát. Zbavím ji všech antinutričních látek, které kazí chuť i přínos pro mé tělo.


Pak už stačí jenom vařit ve vodě stejně jako rýži. Vaříme ji na mírném ohni s ohledem ke všem výživovým látkám, které obsahuje.


CO S NÍ?

Mám pro vás tři luxusní, a přitom jednoduché recepty:



SLADCE I ZDRAVĚ




Uvařenou quinou dochutíme medem nebo jiným sladidlem. Přimíchat můžeme i trochu kokosové smetany pro hladší konzistenci a plnější chuť. Přidáme nasekané hrozinky a oblíbené ořechy. Skvělý je i sypaný kokos. Nebo děti milují dochucené skořicí. Ať už vyberete cokoliv, plnohodnotné snídaně nebo svačiny docílíte přikrájeným ovocem. Z výsledku budete nadšeni. Fantasticky vypadá a chutná.







SALÁTY NOVĚ

Nevíte už, jak obohatit a zpestřit vaše saláty? Tak tohle je jednoznačně nejlepší tip. Ať už využijete zeleninu syrovou, například rajčata, papriky a avokádo, uvařená quinoa v takovém salátu bude skvělá. Salát vás díky tomu zasytí a nepřijde brzy hlad, který po salátech bývá. Do salátu přidejte zálivku z olivového oleje, citronové šťávy a soli.


Zeleninu můžete použít i grilovanou nebo pečenou. Přidáte feta sýr a oregano a máte rychlou výživnou večeři. Samozřejmě nezapomeňte na naši quinou.



ALA RIZOTO

Nedávno jsem potřebovala rychlou večeři pro pár přátel. A protože mají i oni rádi zdravou stravu, dala jsem si záležet a vymyslela rychlou a maximálně zdravou večeři.


Postup je jednoduchý. Nejprve dejte vařit quinou. Vedle na pánvi orestujte na oleji (nebo přepuštěném másle) cibuli nakrájenou na klínky. Po chvíli přidejte nakrájenou papriku a restujte spolu s cibulí. Dále přihoďte pokrájená sušená rajčata v oleji a nakrájené černé olivy. Dochuťte solí a pepřem. Přidejte oblíbené bylinky. Oregano, provensálskou směs nebo tymián. Ten večer jsem měla i trochu pečené dýně v troubě, tak jsem ji do směsi přimíchala.




To celé jsem promíchala s uvařenou quinoou a výsledkem bylo lahodné "rizoto". Protože jsme tenkrát vezli večeři ke známým a chtěli jsme udělat gastro parádu, tak jsme směs ještě u nich zapekli se sýrem v rozpůlených paprikách. Výsledkem byly prázdné talíře a skvělá atmosféra!



Ať quinoa chutná a je stále častěji na vašich talířích!
Nejlépe ještě dnes!

bottom of page