top of page
  • Obrázek autoraPetra Pavienská

Geniální životabudič

Aktualizováno: 4. 12. 2020

Dokonalá svačina i snídaně!

Léta se věnuji výživě a zdravému životnímu stylu. Inspiruji se od zkušených odborníků, testuji a zkouším na sobě a dále ladím k dokonalosti. Zelená smoothie jsem zavedla do svého života již před lety a jejich přínos a význam pro mé zdraví, krásu a energii můžu jedině potvrdit.


Pojďte dnes nahlédnout do naší kuchyně na snídaně, které nám přinášejí velkou RADOST a potěšení. Ráda vám předám své zkušenosti.


Je to tak jednoduché, že snadněji už to asi nejde. Základem je:


1. listová zelenina (nebo divoké byliny)

- například čerstvý baby špenát, polníček

- salát římský, hlávkový

- kapusta, špičaté zelí

- listy zeleniny: kedlubna, mrkev, celer řapíkatý

- byliny: například kopřiva, bršlice, jetel, pampeliška


2. ovoce

- místní ovoce: jahody, maliny, borůvky, jablka, hrušky, třešně, hroznové víno

- exotické ovoce: banány, avokádo, mango, ananas, kiwi


3. voda

- doporučuji vyhýbat se kohoutkové vodě a pořídit si domácí filtr nebo vyhledat otestovaný zdroj pramenité vody ve svém okolí


Skvělé, že? Vše stačí rozmixovat do hladké podoby (odtud slovo smoothie) a máte lahodný nápoj. Jednoduché.


Kombinací je nekonečně mnoho. Přikládám tu z dnešního rána.

  1. Směs divokých bylin (kopřivy, bršlice, svízel)

  2. Banán a pomeranč

  3. Pár sušených datlí a semínka

  4. Pramenitá voda

A pak už jen trocha ledu (mám to ráda studené). Na výrobu potřebujete pouze mixér, který zvládne hladkou konzistenci. Podle toho, kolik přidáte vody vytvoříte nápoj nebo i kaši.


Během pár minut získáte velké množství všeho, co vaše tělo potřebuje. Je to opravdu tak snadné! V jedné sklenici najdete vitamíny, minerály, antioxidanty, proteiny i enzymy. Zelená smoothie jsou jedním slovem DOKONALÁ.


A pozor! Téměř všechno jde nahradit vším. Vážně. Jediné, co musí být zachováno je trojice listová zelenina (nebo čerstvě utržené divoké byliny) + ovoce (u nás často vede banán) + voda. Jestli zrovna použijete jablka nebo hrušky je jedno. Stejně tak s listovou zeleninou. Buď mám při ruce salát, špenát nebo si natrhám víc kopřiv a listů pampelišek. Obecně platí, že výživově hodnotnější je listová zelenina tmavě zelená. Já si s chutí přidávám ještě semínka, protože vím, že jsou bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin a těch je na vitalitu a zdraví potřeba.


A klíčem ke smoothie je, aby vám chutnalo. Protože, cokoliv „zdravého“ dělám a jím s odporem a nepřináší mi radost, je zbytečné. Nebo mi může dokonce škodit. Z počátku si dejte do mixéru spíš víc ovoce a méně listové zeleniny, aby byl nápoj opravdu sladký. Postupem času můžete tento poměr upravovat a přidávat více listové zeleniny. Tělo si bude zvykat na ohromný přísun vitálních látek a vaše chuťové pohárky také.


Tak pojďte si hrát. Experimentovat a zkoušet. Pojďte si nachystat také jedno a napište mi, jak vám chutná.

bottom of page